Sosyal Medya

Güncel

Beşir Güney Afrika’dan çıkamıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir için Güney Afrika’da bir mahkeme ülkeden çıkışının engellenmesi yönünde karar verdi.



Güney Afrika'da bir mahkeme, Afrika BirliÄŸi zirvesi için baÅŸkent Johannesburg'a gelen Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer BeÅŸir'in ülkeden ayrılmasına geçici olarak yasak koydu. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Sudan'da savaÅŸ suçları iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle aranan BeÅŸir, mahkemeye üye olmasına raÄŸmen kabine tarafından davet edildiÄŸi Güney Afrika'ya gitmiÅŸti.

Pretoria Yüksek Mahkemesi, yapılan bir baÅŸvuru üzerine Güney Afrika hükümetinin yaptığı davetin UCM'nin arama kararının üstünde olup olmadığına karar verecek. Mahkeme, karar çıkana dek Afrika BirliÄŸi zirvesine katılmak için Johannesburg'a gelen BeÅŸir'in ülkeden çıkışına yönelik geçici bir yasak koydu.

UCM, BeÅŸir'in mahkemeyi tanıyan Güney Afrika'ya seyahat edeceÄŸinin ortaya çıkması üzerine, Johannesburg hükümetine BeÅŸir'i tutuklaması ve kendilerine iade etmesi için çaÄŸrı yapmıştı. Mahkeme, 2009'dan beri Ömer el BeÅŸir'in Darfur'da insanlığa karşı suç iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle yargılanmasını talep ediyor. BeÅŸir ise suçlamaları reddediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.